Hardnekkige apps verwijderen

Computers en iPhones zijn handige hulpmiddelen om effectief te werken, maar ze leveren ook problemen op die je niet hadongewenste apps verwijderen toen je nog met papier werkte. Denk maar eens aan de voortdurende afleiding door de melding “U hebt nieuwe mail”, die je gelukkig uit kunt zetten.

Eén van mijn irritaties is het beleid van Apple om te bepalen welke apps ik niet van mijn iPhone en iPad mag wissen.

  • De Aandelen-app
  • De Takenlijst
  • Het weer
  • De Kiosk
  • Enzovoort…

De ongewenste apps zijn voor mij net zoiets als reclamefolders op mijn bureau: afleiding die niets oplevert en die ik kwijt wil. Gelukkig kun je er binnen 5 minuten iets aan doen.

De oplossing en het nieuwe probleem

Aanvankelijk was er een eenvoudige oplossing voor dit probleem: Ik maakte een mapje aan met een titel zoals “Apple troep” en zette daar alle ongewenste, maar niet te verwijderen Apps in. Ik vermoed dat ik niet de enige was, want na de iOS-update naar iOS 6 werkt dat niet meer bij sommige apps. Probeer maar eens de Kiosk-app in een mapje te zetten, dat lukt gewoonweg niet. Apple bepaalt wat goed voor ons is en er zijn ingewikkelde trucs nodig om hier iets tegen te doen.

Apps om apps te verwijderen?

Er zijn in het verleden allerlei apps gemaakt waarmee je dit probleem kunt oplossen, maar die gaan in tegen het beleid van Apple en worden dus niet goedgekeurd of verdwijnen binnen een dag uit de App store.

Jailbreaken is ook een mogelijkheid, maar daar waag ik me als simpele dokter toch maar niet aan…

De online oplossing

Gelukkig is er toch nog een manier om ongewenste apps van het scherm te verwijderen. Je wist ze niet daadwerkelijk uit het geheugen van je iPhone of iPad, want na een reset verschijnen ze weer in volle glorie. Maar ze verdwijnen in ieder geval van je scherm.

Het stappenplan:

Surf met je iPhone of iPad naar www.losjet.com/hideapps.

ongewenste apps verwijderen stap 1

Klik op de app die je van je scherm wilt verwijderen, bijvoorbeeld Newsstand (de Kiosk-app). Je krijgt dan een melding dat losjet.com de app wil installeren.

Klik op Installeer.

ongewenste apps verwijderen stap 2

Nu krijg je de foutmelding “Hide (naam van app) kan op dit moment niet worden gedownload.”

Klik op Gereed.

ongewenste apps verwijderen stap 3

Het icoon van de app die je wilt verwijderen is nu veranderd in “Delete this app now”.

Houd het icoon vast tot het kruisje verschijnt om het te verwijderen en je kunt het wissen van je scherm.

ongewenste apps verwijderen stap 4

Gefeliciteerd, je bent verlost van een bron van afleiding en ergernis!

Let op: de iconen van de apps kunnen weer terugkomen als je je iPhone of iPad koppelt aan iTunes, maar je kunt ze net zo vrolijk weer verwijderen.

Meer slimme tips om je iPhone helemaal naar je hand te zetten vind je in dit boek. Het is van Scott Kelby, die bekend is geworden door allerlei boeken waarin hij het complexe pakket Photoshop op een begrijpelijke manier uitlegt. Zijn humor zal niet iedereen aanspreken, maar de informatie is vaak erg goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *