Contact

Mijn naam is Ron Hameleers, ik ben specialist ouderengeneeskunde en oprichter van Wie helpt de dokter. Ik ondersteun dokters en andere zorgprofessionals bij het prettiger en effectiever maken van hun werk.

Dokters voelen zich nogal eens speelbal van tijdsdruk, spoedgevallen, perfectionisme en soms ook collega’s en managers. Medische kennis is dan niet voldoende om weer grip te krijgen op het werk.

Daarom help ik artsen bij het slim organiseren van hun werk. Ik gebruik mijn achtergrond als medicus en mijn ervaring als manager en coach om aan te sluiten bij jouw medische praktijk. Je krijgt van mij geen algemeenheden en generieke informatie, maar tips en inzichten die direct toepasbaar zijn in het medische werk.

De meest mensen overschatten wat ze kunnen doen in een dag, maar onderschatten wat ze kunnen doen in een jaar.

Coaching

Mijn stijl van coaching is concreet en doelgericht. Inzichten zijn belangrijk, maar krijgen pas echt betekenis als jij er iets aan hebt en ze kunt toepassen in je werksituatie.

Een paar voorbeelden van coachingsvragen:

 • Ik heb mijn studie of opleiding voltooid en ontdek dat ik nu vastloop in stress of perfectionisme. Hoe kan ik op een andere manier met mijn werk omgaan, zonder mijn persoonlijkheid te hoeven veranderen?
 • Ik ga mijn vakinhoudelijke werk combineren met een leidinggevende functie. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet de klassieke beginnersfouten maak van de combinatie arts-manager? Hoe leer ik de taal spreken van de managers zonder mijn band met de artsen te verliezen?
 • Na een klacht, een conflict of een burnout ben ik op zoek naar een nieuwe balans. Hoe vind ik die en hoe zorg ik ervoor dat het me niet nog een keer overkomt?
 • Ik krijg steeds meer aanwijzingen dat ik misschien hoogbegaafd ben. Adviezen die bij collega’s werken, werken bij mij niet. Wat betekent dit, hoe moet ik met mijn talent omgaan, welke risico’s loop ik en hoe voorkom ik problemen?

Werkconferenties

Werkconferenties hebben niet altijd een goede naam. Een rondje skippyballen op de hei leidt vast tot een melige sfeer, maar het is maar de vraag of jullie maatschap daardoor beter gaat samenwerken. Vanuit mijn rol als extern begeleider kan ik ervoor zorgen dat de opbrengst van de dag beter aansluit bij de verwachtingen van de deelnemers.

Op basis van een intakegesprek leg ik een programma voor aan de opdrachtgever om zeker te zijn dat de juiste zaken aan de orde komen op de werkconferentie. Op de dag zelf zorg ik voor een positieve sfeer, maar stel zo nodig domme vragen en benoem wat er gebeurt in de groep. Hierdoor zijn we niet alleen bezig met het onderwerp, maar ook met de onderlinge samenwerking.

Een paar voorbeelden van thema’s voor werkconferenties:

 • Hoe kunnen we de samenwerking in onze vakgroep verbeteren en meer gebruik maken van ieders voorkeuren en talenten?
 • Hoe gaan we onszelf als artsenteam profileren naar de Raad van Bestuur?
 • Welke strategische doelen gaan we als maatschap vaststellen voor de komende drie jaar en wie heeft daar welke rol in?
 • Hoe zetten we onze plannen voor het komende jaar om in een projectplan met duidelijke verantwoordelijkheden, bevoegdheden en een tijdpad dat door iedereen wordt gedragen?

Trainingen

Trainingen zijn een geschikte manier om in company te werken aan bijscholing in niet-medische competenties. Tijdens de training sluit ik aan bij de deelnemers en hun organisatie, zodat de scheidslijn tussen training en werkconferentie soms wat kan vervagen.

Een aantal voorbeelden van trainingen die ik de afgelopen jaren heb verzorgd:

 • Time management
 • Omgaan met perfectionisme
 • Stress management
 • Persoonlijk leiderschap, gericht op het realiseren van jouw wensen en ambities op basis van je talent en persoonlijke geschiedenis
 • Medisch leiderschap, gericht op het vervullen van een leiderschapsrol in een organisatie of netwerk
 • Omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag

Neem voor andere onderwerpen gerust contact op.

Netwerk

Mijn werk doe ik als zelfstandige, maar ook vanuit verschillende organisaties waarbij ik betrokken ben.

Bij de Radboudumc Health Academy ben ik werkzaam als coach. Medewerkers van het Radboudumc kunnen gebruik maken van het coachingsaanbod via hun persoonlijk budget. Coaching is ook beschikbaar voor werkers in de gezondheidszorg die niet werkzaam zijn bij het Radboudumc.

Bij My-Doc ben ik trainer en coach in een serie masterclasses en een leergang over persoonlijk leiderschap voor specialisten ouderengeneeskunde.

Contact

Als je helemaal tot hier bent gekomen met lezen, wil je misschien meer weten of verder van gedachten wisselen.

 • Ik ben te vinden op LinkedIn, waar ik ook af en toe de bovenstaande onderwerpen aansnijd.
 • Je kunt een reactie achterlaten op deze pagina. Je reactie is alleen leesbaar voor mij, dus je hoeft niet bang te zijn dat de hele wereld je bericht kan lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *