Op een Engelstalige website zou deze pagina “resources” of “tools” heten, maar ik houd het gewoon bij de term “gereedschap”, omdat je hier de spullen vindt die ik zelf gebruik voor mijn time management en persoonlijke effectiviteit.
Boeken
Het beste managementboek
Als ik met mensen praat over mijn werk, krijg ik soms de vraag “Als ik maar één managementboek zou lezen, welk zou het dan moeten zijn?” Mijn antwoord is altijd hetzelfde: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, van Stephen Covey.
Eigenlijk gaat het boek over veel meer dan management. Het behandelt persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. En ik geef toe, de titel loopt niet echt lekker, maar Covey heeft wel een belangrijke boodschap voor je. Hij leert je verantwoordelijk te worden voor je eigen leven met heel eenvoudige, maar diepgaande concepten.
Terwijl je het boek leest, merk je al dat je anders gaat denken, zonder daarvoor oefeningen te hoeven doen. Inmiddels heb ik al een hele stapel van deze boeken cadeau gedaan aan vrienden en collega’s. Ik raad iedereen dan ook aan om dit boek een keer te lezen, de principes toe te passen en het dan elke twee jaar te herlezen.
Oplossingsgericht werken
Artsen en andere hulpverleners zijn gewend om te starten bij het probleem, dat uitgebreid te analyseren en dan een plan te bedenken om het probleem op te lossen of te verminderen. Deze aanpak heeft zijn beperkingen, vooral als hij gebruikt wordt voor samenwerkingsvraagstukken, innovatie en organisatie van zorg. Voor degene die als enige gereedschap een hamer heeft, ziet alles uit als een spijker. Tijd om de gereedschapskist uit te breiden dus.
Oplossingsgericht werken begint aan de andere kant van het spectrum: Wat gaat er wel goed? Hoe komt dat eigenlijk? Hoe zou de wereld er morgen uitzien als je diepste wens zou worden vervuld?
Aanvankelijk is de techniek van het oplossingsgericht werken ontwikkeld in de psychotherapie, maar tegenwoordig wordt hij ook gebruikt in coaching en management. “Oplossingsgericht management & coaching” van Louis Cauffman is een aanrader voor iedere arts die eens kennis wil maken met een heel andere manier van denken en werken.
Het belang van drijfveren en inspiratie
Julia Cameron is een Amerikaanse schrijfster die ontdekte dat ze alleen nog creatief kon zijn als ze alcohol gedronken had. Ze besloot de drank af te zweren en op een andere manier op zoek te gaan naar haar creativiteit, drijfveren en inspiratie.
In The Artist’s Way (ook de naam van de Nederlandse vertaling) neemt ze de lezer mee op een reis met wekelijkse mijlpalen, opdrachten en inzichten. Als je het boek doorwerkt, merk je dat je positiever, creatiever en nieuwsgieriger naar de wereld gaat kijken. Ook geeft ze je de moed en het vertrouwen om je eigen drijfveren te gebruiken in je werk en in je dagelijks leven.
Het boek is niet alleen geschikt voor artiesten, maar voor iedereen die zichzelf beter wil begrijpen en zijn diepste motivatie wil ontdekken.
Procesmanagement
Het volgende boek is misschien een vreemde eend in deze bijt. Het Doel van Eliyahu Goldratt is een businessroman die op een thriller-achtige manier procesmanagement en optimalisatie van processen behandelt.
Bij nadere beschouwing blijkt de gezondheidszorg veel overeenkomsten te hebben met de organisaties die Goldratt in zijn boek beschrijft: Er zijn veel ingewikkelde processtappen die afhankelijk van elkaar zijn, maar die vaak niet goed op elkaar zijn afgestemd. Op die manier ontstaan bottlenecks of, in de gezondheidszorg, wachtlijsten.
In Het Doel kun je een aantal manieren terugvinden om werk en samenwerking slimmer te organiseren, maar ook aangrijpingspunten voor persoonlijke groei.
Gratis boeken
Amazon heeft regelmatig acties waarbij je recente ebooks gratis of voor een paar dollar kunt downloaden. Je kunt ze lezen op de gratis Kindle-app voor je pc, telefoon en tablet. Als je een account aanmaakt en aangeeft voor welke boeken je belangstelling hebt, krijg je vanzelf de aanbiedingen te zien op je persoonlijke pagina.
Whiteboard-animatie
Whiteboard-animatie is een populaire manier om iets te presenteren en volgens onderzoek ook heel effectief. Je zit als kijker niet tegen een Powerpoint of een pratend hoofd aan te kijken en je kunt er als presentator allerlei creatieve dingen mee doen. Zie bijvoorbeeld dit filmpje over het Pareto-principe.
Zelf wilde ik graag gebruik maken van whiteboard-animatie, maar de mogelijkheden vielen me een beetje tegen.
- Je kunt whiteboard-animaties handmatig maken, maar dan moet je veel tijd hebben, goed kunnen tekenen en verstand hebben van belichting en videobewerking. Allemaal zaken die op mij niet van toepassing zijn.
- Je kunt whiteboard-animaties bestellen bij een bedrijf, maar dan ben je honderden tot duizenden dollars per minuut kwijt. Kijk maar eens op deze prijslijst.
Daarom heb ik Videoscribe-software geprobeerd Je kunt daarmee heel simpel zelf animaties maken op je computer, binnen een kwartier heb je door hoe het werkt. Je kunt op proef een week lang een gratis account afsluiten. Leuk om een keer uit te proberen voor een presentatie op je werk!
Kantoorartikelen
Dit zijn de kantoorartikelen die ik zelf gebruik voor mijn time management:
Datumboek
Dit datumboek gebruik ik dagelijks. Het bespaart me veel tijd, helpt me om mijn hoofd leeg te houden en ik ben nooit meer stukken kwijt die ergens op een stapel liggen. In dit artikel kun je lezen hoe ik het datumboek gebruik. Ik kan iedereen aanraden om hiermee te gaan werken. Je hebt het systeem snel in de vingers, het bespaart je meteen veel tijd, veel zoekwerk en je hebt veel meer overzicht over je werk.
Voorkom onderbrekingen
Ik bescherm mijn tijd door aan mensen duidelijk te maken of ze mij kunnen storen of niet, zoals je kunt lezen in het artikel over omgaan met stoorzenders. Daarvoor gebruik ik dit eenvoudige schuifbordje. Een aanrader voor op de deur van je kantoor, maar ook op die van de onderzoekkamer. De patiënten zullen je dankbaar zijn.