Of je nu in de gezondheidszorg werkt of in een heel andere sector, je hebt het ongetwijfeld al ervaren: Verandering is moeilijk en veranderingen lukken vaak niet. Toch kun je jezelf veranderen. Neem dus 10 minuten om deze pagina door te nemen, want kennis over verandering is echt de moeite waard!
- Er zal altijd verandering zijn. Als jij goed kunt omgaan met veranderingen, dan ben je geen passagier meer in de verandering, maar zit je mee aan het stuur.
- Verandering is de enige manier om te groeien en beter te worden in wat je doet.
- Veranderen hoort bij de ontwikkeling van leiderschap:
Veranderen = jezelf beïnvloeden zodat doelen bereikt worden.
Leiderschap = anderen beïnvloeden zodat doelen bereikt worden.
Zou je zelf een verandering willen aanbrengen in je leven? Misschien meer bewegen, gezonder eten, meer tijd met je gezin doorbrengen? Of ben je op zoek naar verandering in je manier van werken, door bijvoorbeeld de tips over time management en perfectionisme op deze site toe te passen? Dan heb ik slecht nieuws voor je:
Welke verandering je ook nastreeft, je zult weerstand gaat ondervinden.
Verandering en weerstand
Weerstand tegen verandering is heel natuurlijk. Als het er niet zou zijn, zouden we allemaal marathons lopen, virtuoos musiceren en steenrijk zijn. Tijdens mijn opleiding verandermanagement heb ik geleerd dat een verandering zonder weerstand vaak niet eens de moeite waard is. Als er geen weerstand optreedt, is de verandering onbeduidend. Of, anders gezegd: als je weerstand ervaart, ben je in ieder geval bezig met een verandering die echt ergens over gaat.
De grootste succesfactor voor verandering is volhouden bij weerstand.
Nu is volhouden bij weerstand voor iedereen lastig, maar voor perfectionisten is het nog extra moeilijk. De perfectionist is vooral gericht op het eindresultaat en veel minder op het proces. Weerstand wordt dan al gauw ervaren als “Ik doe het niet goed“.
Een belangrijke les bij verandering is daarom: Richt je op het proces, niet op het product. Met andere woorden: het eindresultaat komt, als je de verandering goed doorloopt. Er zijn geen afkortingen of slimme truukjes, behalve verstandig verandermanagement.
Grote en kleine veranderingen
Veranderingen hoeven niet groots en meeslepend te zijn. Grote veranderingen roepen veel meer weerstand op en zijn ook moeilijker vol te houden. Kleine veranderingen daarentegen zijn vaak zonder veel weerstand in te voeren en vragen veel minder energie om vol te houden.
Als je een kleine verandering een tijd volhoudt (in de praktijk wordt hier 30 dagen voor genomen) dan wordt die verandering vanzelf geautomatiseerd tot een gewoonte. Gewoonten zijn geweldig, want je voert ze automatisch uit en hoeft er niet meer over na te denken. De verandering is nu echt een onderdeel van je leven geworden. Matt Cutts van Google beschrijft dit op een prachtige manier in deze TED-talk:
We zitten allemaal vol met dit soort goede gewoonten: het poetsen van onze tanden, het dragen van onze autogordel, dingen waar we niet meer over nadenken. Een voordeel van goede gewoonten, maar een nadeel bij slechte gewoonten is dat ze weer moeilijk zijn te veranderen. Ga vanavond maar eens aan de andere kant van het echtelijke bed liggen, dan zie je wat ik bedoel.
Verandering met rente op rente
Veel mensen hebben weerstand tegen kleine veranderingen. Ze snappen wel dat een kleine verandering veel beter is vol te houden, maar vragen zich af hoe dit zoden aan de dijk kan zetten.
Laten we eens onderzoeken wat er gebeurt als je iets in je leven wilt verbeteren, waarbij je als strategie kiest: ik ga het elke dag procent beter doen dan de voorafgaande dag. Dat is toch niet te hoog gegrepen, of wel?
Hoeveel verbetering kun je dan halen in een jaar tijd?
Denk je % per dag x 365 dagen, dus 182,5 %? Op zich een heel mooie groei, nietwaar?
Dan heb je niet het goede antwoord te pakken. Elke dag verbeter je jezelf namelijk procent ten opzichte van de voorafgaande dag, je groeit dus volgens het principe van “rente op rente”. In een jaar tijd zit je dan op
= 617 %. Met een investering van
% per dag!
Ik hoop dat ik je aan het denken heb gezet over verandering. Probeer het eens en begin met een kleine verandering die je 30 dagen volhoudt. Maak gebruik van rente op rente, kleine veranderingen en de kracht van de gewoonte.