Perfectionisme en onmogelijke opdrachten

Eén van de zeven stappen om beter om te gaan met perfectionisme, is “Focus op wat kan”. Dat is natuurlijk iets heel anders dan “focus op wat niet kan”, op onmogelijke opdrachten. Toch komt dat laatste heel veel voor bij perfectionisme.

Onmogelijke opdrachten zijn een recept voor Focus op het onmogelijkemislukking, dus waarom zou je er dan aan beginnen? Dat is makkelijk gezegd, want in de praktijk merk ik dat veel perfectionisten hun eigen mislukking organiseren door zichzelf onmogelijke opdrachten te geven.

Vaak realiseren deze mensen zich helemaal niet dat de opdracht eigenlijk onmogelijk is. Misschien stel jij jezelf wel opdrachten die onmogelijk zijn. Daarom hierbij een opsomming van de meest voorkomende onmogelijke opdrachten.

Opdrachten die voor iedereen onmogelijk zijn

Veel perfectionisten eisen dingen van zichzelf die niet alleen voor henzelf onmogelijk zijn, maar voor iedereen. Denk dan aan perfectionistische eisen die heel absoluut zijn. Je herkent ze vaak aan woorden als “altijd” of “iedereen”.

“Ik moet het iedereen naar de zin maken.”

“Ik moet altijd foutloos werken.”

“Ik moet altijd aardig worden gevonden.”

Als je deze opdrachten goed leest, zie je dat de perfectionist niet alleen het onmogelijke van zichzelf eist, hij eist eigenlijk iets van andere mensen. Namelijk dat ze hem altijd aardig vinden.

Als je daar even over nadenkt, is het heel vreemd: deze persoon rekent zichzelf af op wat anderen van hem vinden. Dat lijkt een beetje op een weerman die vindt dat hij zijn werk niet goed doet als het regent. En toch zijn dit de meest voorkomende onmogelijke opdrachten die perfectionisten zichzelf geven.

Het verleden herstellen

Iedereen weet: wat in het verleden is gebeurd, kun je niet meer veranderen. Kansen die je hebt gemist of fouten die zijn gemaakt, kun je niet meer herstellen. Ook niet als het medische fouten zijn.

Zelf heb ik een keer een patiënte een middel voorgeschreven waarvoor zij allergisch was, wat haar het nodige ongemak heeft opgeleverd. In de periode daarna had ik steeds de neiging om me bij het voorschrijven van recepten te verliezen in het overdreven zoeken naar obscure interacties en allergieën.

Daarnaast veranderen behoeften.Het verleden herstellen Wat maakt het uit dat die docent op de middelbare school tegen je heeft gezegd dat je nooit dokter zou worden? Is dat nog steeds een reden om jezelf te willen bewijzen? En ten koste waarvan? Is het geen tijd om dat oude boek dicht te slaan?

Door in het verleden te blijven hangen, mis je het heden, wat je in de toekomst weer spijt kan bezorgen.

De vangst zonder de jacht

Een andere onmogelijke opdracht is de vangst zonder de jacht. Iemand wil iets bereiken, maar er niet aan werken. Bij perfectionisme komt dat vaak door de angst om te falen. Als je iets voor de eerste keer moet doen, gaat het waarschijnlijk mis, maar je weet dat dat onderdeel is van het leerproces. Sommige perfectionisten hebben hier zo’n afkeer van, dat ze het gaan vermijden.

Overigens zijn er ook mensen die uit gemakzucht op zoek gaan naar “de vangst zonder de jacht”.

In het online spel “World of Warcraft” begin je met een zwak personage dat je gaandeweg kunt uitbouwen tot een machtige tovenaar of strijder. Er zijn bedrijfjes aan wie je je zwakke personage voor een paar dagen kunt uitlenen. Tegen betaling speelt iemand met jouw personage tot je het hoogste level hebt bereikt. Het is een moderne variant van het dragen van een T-shirt van je favoriete voetballer, terwijl iedereen weet dat jij dat niet bent en dat je nooit zult kunnen wat hij allemaal presteert.

Bij ” de vangst zonder de jacht” gaat het vaak over opdrachten die nu nog onmogelijk zijn. Zoals de paniek bij de studente die ontdekt dat ze nog niets weet uit de studieboeken voor het komende jaar. Nogal wiedes, dat is namelijk de stof die ze komend jaar gaat bestuderen.

Organiseer je eigen mislukking

Als je helemaal tot dit punt hebt doorgelezen, herken je jezelf misschien wel in deze onmogelijke opdrachten. En misschien ben je op zoek naar een advies om hier een stap in te zetten.

Uit de pscyhologie weten we dat dingen enger worden als je ze vermijdt en minder eng worden als je jezelf ermee confronteert. Mijn advies is daarom: organiseer je eigen mislukking. Of, in goed Engels: “Dare to suck.”

  • Heb je je ukelele op zolder gelegd, omdat je na een paar weken nog steeds niet de sterren van de hemel speelde? Haal die dan tevoorschijn, klik een willekeurige les open op Youtube en ga aan de slag.
  • Hou je van zingen onder de douche? Doe het dan een keer Doe iets wat je nog niet kuntals iemand het kan horen. Als je dat eng vindt, kun je beginnen met de kat. Die zal niets doorvertellen, maar je hooguit gaan imiteren.
  • Heb je ideeën voor een stukje of een column? Schrijf ze eens op. Je hoeft ze niet meteen in te dienen bij een tijdschrift, vertrouw je gedachten gewoon eens toe aan papier.
  • Kun je water laten aanbranden? Zoek eens een simpel recept en ga ermee aan de slag. Als je het resultaat echt niet vertrouwt, kun je nog altijd uitwijken naar een kant-en-klaar-maaltijd.

En als je dan die stap hebt gezet, wees mild voor jezelf en voor het resultaat. Zet je verwachtingen op een laag pitje en kijk gewoon eens wat je voor elkaar krijgt.

Ik wens je veel inspiratie, moed en plezier met mislukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *