Perfectionisme kan een enorme drijfveer zijn om hard te werken en hoge kwaliteit na te streven. Maar doorgeschoten perfectionisme kan verlammend zijn, leiden tot conflicten, stress en andere problemen. Daarom vind je hier een overzicht van artikelen over perfectionisme die gebaseerd zijn op de online perfectionisme-cursus die ik 5 jaar lang heb aangeboden. Het is niet meer nodig om je in te schrijven voor die cursus, de materialen zijn via deze pagina te vinden.
Principes van omgaan met perfectionisme
Wat is perfectionisme?: Perfectionisme is een term die veel gebruikt wordt. In sollicitatiegesprekken is het een sociaal wenselijk antwoord op de vraag “Wat is je slechtste eigenschap?” Immers: wie wil eer nu niet een collega die al het werk heel goed wil doen? Toch heeft perfectionisme ook een andere betekenis die in dit artikel wordt beschreven.
Omgaan met perfectionisme in 7 stappen: Er is heel veel te zeggen over perfectionisme, maar het is belangrijk om de grote lijnen niet uit het oog te verliezen. Om enige lijn aan te brengen in alle informatie over het omgaan met perfectionisme kun je de 7 stappen uit dit artikel gebruiken als kapstok.
Omgaan met onzekerheid: Als arts heb je een zeer verantwoordelijke baan en het is dan ook niet vreemd dat veel jonge artsen last hebben van onzekerheid. In dit artikel lees je een aantal feiten en mythen over onzekerheid en een aantal praktische handvatten om er beter mee om te gaan.
De perfectionist en zijn overtuigingen: Om misverstanden te voorkomen is het goed om op een rijtje te zetten welke overtuigingen nu eigenlijk horen bij perfectionisme. In dit artikel worden ze één voor één beschreven en enigszins gerelativeerd.
Leren en bewuste onbekwaamheid: Om je te ontwikkelen en carrière te maken is het niet voldoende om talentvol te zijn. Dat betekent dat je ongetwijfeld fouten zult maken terwijl je aan het leren bent. Dat voelt heel vervelend, maar laat het nu net zo zijn dat dit de sterkste leerervaringen zijn. Lees in dit artikel waarom.
Perfectionisme en onmogelijke opdrachten: Heel wat perfectionisten organiseren hun eigen mislukking. Ze stellen zichzelf namelijk onmogelijke opdrachten. Dan is het niet zo vreemd dat ze falen, maar toch worden ze hier erg verdrietig van. Als je wilt weten hoe je dit kunt voorkomen, lees dan dit artikel eens door.
Angst voor succes: Faalangst is een bekend fenomeen, maar er bestaat ook zoiets als succes-angst. Dit komt nogal eens voor bij perfectionistische mensen. Herken je jezelf hierin? Dan heeft dit artikel misschien wel een aantal eye openers voor je.
Praktische tips
Perfectionisme en de pannenkoek-drogredenering: Kun jij de eerste pannenkoek in één keer goed bakken? Dan behoor je tot een minderheid van de Nederlanders, maar zelfs dan kan het nuttig zijn om eens te lezen wat pannenkoeken bakken te maken heeft met drogredeneringen die je vaak hoort bij perfectionisme.
Het Pareto-principe: vier keer zo snel werken: Het Pareto-principe, ook bekend onder de naam “80/20-regel”, is een ogenschijnlijk eenvoudig principe dat is ontwikkeld in de economie. Het is ook heel goed bruikbaar om te analyseren aan welke zaken je allemaal tijd en energie besteedt en om hier betere keuzes in te maken.
Hoe rapportcijfers perfectionisten kunnen helpen: Een nadeel van perfectionisten is dat zaken vaak worden gezien op een zwart-wit-schaal. Iets is helemaal goed of (en dat gebeurt veel vaker) helemaal slecht. Dit is een vervorming van de realiteit die de perfectionist hindert om zijn werk stapsgewijs te verbeteren. In dit artikel lees je hoe zoiets eenvoudigs als rapportcijfers hierbij kan helpen.
Perfectionisme en tegenstrijdige belangen: Perfectionisten komen vaak een heel eind in hun leven dankzij de motivatie die hun perfectionisme ze geeft. Totdat er ineens tegenstrijdige belangen gaan spelen: carrière en gezin, hobby’s en veeleisende studie, inhoudelijk werken en leiding geven. Dit artikel belicht dit fenomeen en geeft aan aantal tips.
Navigatie
Home › Perfectionisme