Vakliteratuur via RSS: Abonneren met een muisklik

Vakliteratuur bijhouden via RSS bespaart veel tijd, maar op sommige medische sites is het abonneren op een RSS-feed niet echt gebruiksvriendelijk. Soms moet je flink zoeken om de RSS-feed te vinden. Soms zit Google Reader niet bij de aangeboden RSS-lezers en moet je handmatig een link kopiëren. Zou het niet handig zijn om met een muisklik een RSS-abonnement af te sluiten? In deze workshop van 5 minuten leer je hoe dit werkt.

Update: Op 1 juli 2013 heeft Google de stekker uit Google Reader getrokken, zodat deze workshop niet meer via Reader kan worden uitgevoerd. Ik adviseer om Feedly te gebruiken als feed reader. Abonneren met één muisklik kan nog niet via Feedly, maar zodra die mogelijkheid er is, wordt dit artikel aangepast.

Heb je geen idee waar dit over gaat? Begin dan bij het eerste deel van deze serie, je wordt dan stap voor stap begeleid bij het instellen van Google Reader en het afsluiten van abonnementen op medische tijdschriften.

We gaan een knop aanmaken in je browser die je kunt gebruiken om met een muisklik een abonnement af te sluiten op de RSS-feed van de site die je op dat moment bekijkt. Het bijzondere is dat we geen add-ons installeren in je browser, maar een speciale bladwijzer gebruiken. Achter deze bladwijzer zit een stukje javascript dat Google Reader oproept.

Dit is de bladwijzer: Abonneer. Als je erop klikt, krijg je (afhankelijk van je browser) mogelijk een foutmelding, dus we gaan hem op een andere manier gebruiken.

Voor de liefhebber: dit is de code die erachter zit:

javascript:var%20b=document.body;var%20GR________bookmarklet_domain=’http://www.google.com’;if(b&&!document.xmlVersion){void(z=document.createElement(‘script’));void(z.src=’http://www.google.com/reader/ui/subscribe-bookmarklet.js’);void(b.appendChild(z));}else{location=’http://www.google.com/reader/view/feed/’+encodeURIComponent(location.href)}

De stappen

  • Klik op “Abonneer” en…
  • houd de muisknop ingedrukt!
  • Sleep de muis omhoog tot hij in de bladwijzerwerkbalk staat.
  • Laat de muisknop los.
  • De tekst “Abonneer” staat nu tussen je andere bladwijzers.

In Firefox ziet dat er ongeveer zo uit:

Gebruik van de bladwijzer

Klik op de bladwijzer terwijl je op een site bent met een RSS-feed (bijvoorbeeld deze site). Je komt dan in Google Reader terecht. De RSS-feed staat op je scherm en je kunt jezelf meteen abonneren. Als je nog niet was ingelogd in Google, moet je eerst je mail en wachtwoord invoeren.

Zelf vind ik deze knop een handige aanvulling op de andere manieren om een RSS-abonnement af te sluiten. Als de knop het niet doet, is waarschijnlijk javascript uitgeschakeld of ben je op een site zonder RSS-feed.

Veel plezier met deze nieuwe functie in je browser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *