Tips tegen stress: vermijden (2)

Stress kan worden veroorzaakt door omstandigheden en dingen, maar veel van de stress die we dagelijks oplopen wordt veroorzaakt in ons contact met de mensen om ons heen. Sociaal verkeer is een spel van wederzijdse verwachtingen, belangen en keuzes die gemaakt moeten worden. Geen wonder dat juist mensen die het anderen graag naar de zin willen maken hierdoor gestrest raken. Maar hoe kun je die stress nu vermijden?

Leer nee zeggen

Eén van de eerste tips tegen stress is dan ook het oefenen van nee zeggen. Het is soms verbazend moeilijk om nee te zeggen en het daarbij te laten. Artsen en andere werkers in de gezondheidszorg vinden dat nog moeilijker. Nee zeggen betekent immers de ander teleurstellen en dat wil je niet als hulpverlener.Gestresste man aan de telefoon

Een bekende valkuil is je standpunt gaan uitleggen. Op het moment dat je dat doet, ga je jezelf verdedigen. Heb je wel eens een opdringerige telemarketeer aan de telefoon gehad? Deze mensen vragen altijd naar de reden waarom je hun fantastische product niet wilt hebben, zodat ze die reden kunnen aanvallen.

Telefonische verkoop is een goede gelegenheid om nee te leren zeggen, zonder je redenen te noemen. Die ander heeft geen enkel recht op jouw redenen, hij is toch degene die jou ongevraagd lastig valt en niet andersom?

Een reden om geen nee te zeggen is de wens om het de ander naar de zin maken. Maar daarmee loop je risico op overbelasting. En overbelasting is een recept voor stress. Het gevolg is dat je je eerdere toezeggingen niet waar kunt maken en de ander alsnog teleur moet stellen als de deadline is gekomen. Dat is voor die ander veel vervelender dan wanneer hij in het begin “nee” had gehoord.

Stress vermijden door Crazymakers

Iedereen kent ze wel, de mensen die iedereen om zich heen stress bezorgen.

  • Het zijn de collega’s die steeds een grote opdracht aannemen op het werk en de middag voor de deadline bij jou aankloppen met een onmogelijke stapel vragen.
  • Het is de vriendin die steeds bij jou wil uithuilen over een nieuwe crisis in haar stoplichtrelatie op de avond die jij voor jezelf had gereserveerd.
  • Het zijn de mensen die jou gebruiken voor hun emotionele behoeften, maar die niet aan je vragen hoe het eigenlijk met jou gaat.

In haar boek The Artist’s Way probeert Julia Cameron weer contact te krijgen met haar innerlijke drijfveren en energie. Aangezien zij schrijfster is, noemt ze het zelf “haar innerlijke artiest”, maar het belang van inspiratie en drijfveren is net zo belangrijk voor een arts.

Het boek beschrijft de mentale reis die ze maakt en leidt de lezer, week voor week, door een programma om zijn eigen inspiratie te ontdekken. Als je het programma volgt, merk je dat je positiever en creatiever wordt, beter voor jezelf gaat zorgen en vooral meer plezier hebt in de dingen die je doet.

Stress is een belangrijke stoorzender hierbij en de schrijfster behandelt een aantal tips tegen stress. Zij beschrijft de mensen die stress opleveren op een treffende manier en verzint een naam voor ze: Crazymakers. In haar boek komt ze tot een radicale oplossing: Vermijd contact met deze mensen, want ze zuigen je emotioneel leeg.

Sommige mensen baseren hun onderlinge contact vooral op gezamenlijk roddelen en klagen, wat jou veel energie kan kosten. Misschien zijn dat de collega’s, buren of kennissen die jou stress opleveren. Neem dit eens mee in je eigen stress management. Kijk kritisch of je deze bron van stress herkent en hoe je dit contact kunt veranderen of afbreken.

Laat los

Als dit een Engelse blog was, zou ik deze tip noemen: Pick your battles.

Wat ik daarmee bedoel, is dat niet elk meningsverschil een halszaak hoeft te zijn. Is het per se nodig om het met andere mensen eens te zijn over stressvolle gespreksonderwerpen zoals politiek, godsdienst, alternatieve geneeswijzen enzovoort? Of kun je die maar beter vermijden?

Het contact tussen mensen is maar voor een klein deel logisch-verbaal. Voor het grootste deel zitten we als apen te vlooien en dat doen we door het over ditjes en datjes te hebben. Niet altijd intellectueel verheffend, maar het is beter dan nutteloze stress.

Navigatie

› Vermijden van stress door andere mensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *