Bijsluiter

“Lees voor gebruik eerst de bijsluiter”

Een zin die we allemaal kennen. Het is niet gebruikelijk voor websites, maar deze site heeft ook een bijsluiter. Hebben de tips op deze site dan risico’s of bijwerkingen? Voor Lees eerst de bijsluiterzover ik weet valt dat wel mee, mocht er toch een ernstige bijwerking optreden, dan krijg ik daar graag een bericht over.

Maar… Op het internet zoeken naar tips en adviezen over persoonlijke effectiviteit kan risicovol zijn. Voor je het weet is er een uur voorbij, staat je browser vol met half gelezen pagina’s, is de koffie koud en het eten aangebrand.

Webpagina’s zijn nu eenmaal erg vluchtig en de verleiding om steeds maar door te klikken is groot. We gedragen ons op internet soms als kinderen die overal van proeven, maar niets kauwen en doorslikken.

Van lezen naar doen in 7 stappen

 • Tijd
  Bedenk of je nu tijd wilt besteden aan het zoeken en doorlezen van tips. Als je een tip zoekt om je huidige project op tijd af te maken, dan geef ik die nu meteen: Ga ermee aan de slag in plaats van op het web te surfen šŸ™‚
 • Wat is je vraag?
  Bedenk waar je naar op zoek bent. Welk stukje informatie kan jou op dit moment het beste helpen om lekkerder te werken? Hoe duidelijker je die vraag hebt, hoe gemakkelijker je het antwoord kunt vinden.

Vreemd genoeg bezoeken artsen vaak de nascholingen van die onderwerpen waar ze al het meeste verstand van hebben. Daarmee proberen ze hun vakbekwaamheid van een 8 naar een 9 te brengen. Het kost evenveel moeite om kennis over een ander onderwerp van een 5 naar een 7 te brengen. Overweeg dus goed in welk onderwerp je je wilt verdiepen.

 • Past dit bij mij?
  Lees het artikel door en bedenk dan of het je aanspreekt. Zo ja, bedenk dan of je er iets mee wilt doen. Bij de workshop-achtige artikelen staat een indicatie van de hoeveelheid tijd die ervoor nodig is. Gebruik die tijdsindicatie om te overwegen of het haalbaar is om op dit moment met die tip aan de slag te gaan.
 • Wat leer ik hiervan?
  Sta stil bij wat nieuw is aan het artikel. Formuleer in je eigen woorden beknopt wat je hebt geleerd. Als je een opschrijfboekje, agenda, app of website gebruikt om handige tips te noteren en terug te lezen: nu is het moment om iets te noteren.Overigens hoeft jouw leerpunt helemaal niet overeen te komen met de oorspronkelijke bedoeling van de schrijver. Zelf heb ik bijvoorbeeld veel geleerd over time management door me te verdiepen in een aantal kenmerken van perfectionisme.
 • Voornemen
  Spreek met jezelf af wat je gaat doen met datgene wat je gelezen hebt. Is het een simpele, eenmalige tip? Voer hem dan meteen uit of plan hem in je agenda.
  Is het een verandering die je een aantal dagen of weken achter elkaar vol moet houden? Ga hem dan inplannen en denk meteen na over mogelijke tegenslag die je onderweg kunt ervaren en manieren om je daardoor niet te laten kisten.

Als je te maken hebt met mensen die managementtaal spreken, kun je zeggen dat je bezig bent met je implementatiefase.

 • Felicitaties
  Vergeet jezelf niet te feliciteren. Verandering is weliswaar de enige constante in het leven, maar zelf veranderen is toch altijd moeilijk. Door serieus bezig te zijn met het steeds verbeteren van jezelf en je manier van werken onderscheid je je van de middelmaat. Dat je dit uiteindelijk doet om een betere arts te zijn voor je patiƫnten maakt het helemaal tot een goede actie.
 • Mocht het misgaan
  Wanhoop niet als de verandering onverhoopt toch niet lukt. Alles wat je de eerste keer probeert, mislukt. Zelf heb ik een heel aantal methoden geprobeerd voor het beheersen van mijn takenlijst en stuk voor stuk zijn ze mislukt totdat ik de manier vond die bij mij past.

Ik wens je veel succes met het realiseren van veranderingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *