Vakliteratuur bijhouden met Google alerts

Wat zou je ervan vinden als één van de grootste ICT-bedrijven ter wereld voor jou op zoek ging naar de laatste nieuwtjes op je vakgebied? Met Google alerts kun je ervoor zorgen dat je een seintje krijgt van Google op het moment er nieuwe informatie op internet verschijnt over de onderwerpen die je wilt bijhouden.

In deze workshop van 10 minuten leer je hoe je Google alerts instelt en hoe je kunt kiezen of je de meldingen in je email of via je RSS-feed wilt ontvangen. Weet je nog niet wat RSS is en hoe eenvoudig je er vakliteratuur mee kunt bijhouden, lees dan eerst even dit artikel.

Wat is Google alerts?

Google alerts, of in het Nederlands Google meldingen, lijkt op de zoekmachine die we allemaal kennen, maar er is een belangrijk verschil: Na het invoeren van een zoekterm blijft Google alerts doorgaan met zoeken. Als er nieuwe informatie over jouw zoekterm op het internet verschijnt, krijg je een email of RSS-melding van Google. Je kunt dus de laatste informatie bijhouden zonder dat je elke dag zelf het internet moet doorzoeken.

Aan de slag

Ga naar http://www.google.nl/alerts en je ziet het onderstaande menu. De instellingen werken als volgt:

De instellingen

  • Bij Zoekopdracht voer je de zoekterm in. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in de ziekte van Parkinson, dan kun je hier “Parkinson” intoetsen. “Ziekte van Parkinson” kan ook, maar dan mis je de Engelstalige berichten, aangezien daarin de term “Parkinson’s disease” of zelfs “Parkinson’s” wordt gebruikt. Denk dus eerst na welke zoekterm je het beste resultaat kan opleveren en oefen even droog in de “gewone” Google zoekmachine.
  • Bij Type resultaat kun je kiezen voor Alles, Nieuws, Blogs, Video, Discussie en Boeken. Zelf kies ik meestal voor Alles of Nieuws, maar als je op zoek bent naar nieuwe videoberichten kies je uiteraard voor Video. Als je het niet zeker weet, experimenteer dan met de verschillende instellingen tot je het resultaat krijgt dat je wilt.
  • Onder Hoe vaak kun je ervoor kiezen om meldingen onmiddellijk, één keer per dag of één keer per week te ontvangen. Als je kiest voor meldingen per mail, dan kun je het beste één melding per dag of zelfs per week selecteren om te voorkomen dat je mailbox volloopt met meldingen. De functie Hoe vaak is overigens uitgeschakeld als je kiest voor een RSS-feed in plaats van meldingen per mail, zoals in de afbeelding hierboven.
  • Onder Hoeveel kun je ervoor kiezen om alle zoekresultaten te ontvangen of alleen de beste. Als je zoekterm maar weinig zoekresultaten oplevert, is het verstandig om te kiezen voor alle zoekresultaten. Sommige zoektermen leveren juist heel veel resultaten op, dan is het verstandig om Google de beste resultaten eruit te laten pikken.
  • Onder Verzenden naar kun je kiezen of je meldingen wilt ontvangen per mail of via RSS, als je tenminste bent ingelogd in Google. Als je niet ingelogd bent in Google, dan staat hier de tekst “Uw e-mailadres”. Je kunt dan ook een Google alert instellen, maar het heeft een aantal voordelen om wel te zijn ingelogd: Je kunt kiezen tussen de e-mailadressen die Google van je kent, maar ook voor de optie Verzenden naar Feed. Hiermee maak je een RSS-feed aan, die je in Feedly kunt plaatsen. Bovendien kun je dan met de knop Uw meldingen beheren al je Google alerts bekijken, aanpassen of verwijderen.

Update: Op 1 juli 2013 heeft Google de stekker uit Google Reader getrokken, zodat deze workshop niet meer via Reader kan worden uitgevoerd. Ik adviseer om Feedly te gebruiken als feed reader. De beschreven functies werken allemaal ook in Feedly.

Tip: Soms is het nodig om meerdere Google alerts aan te maken voor hetzelfde begrip, bijvoorbeeld omdat er verschillende benamingen mogelijk zijn. Als je het laatste nieuws over beroertes bij wilt houden, zou je bijvoorbeeld alerts aan moeten maken voor de zoektermen “CVA“, “stroke“, “beroerte“, “herseninfarct” etcetera.

Om het overzicht niet te verliezen, kun je deze alerts in Feedly het beste in een groep zetten, die je bijvoorbeeld “CVA” noemt. Bij het doornemen van je feeds selecteer je deze groep in plaats van alle losse onderliggende feeds, zodat je de informatie gebundeld kunt lezen.

Feedly synchroniseert deze indeling met apps die je kunt gebruiken om feeds te lezen op je mobiele telefoon, zoals Newsify, dus daar kun je ook de groep “CVA” lezen in plaats van de losse feeds.

Veel succes en plezier met deze nieuwe dienaar die dag en nacht de laatste relevante informatie voor je opspoort, en dat allemaal gratis!

2 gedachten over “Vakliteratuur bijhouden met Google alerts

  1. Goed en uitgebreid artikel!! Google Alerts is reuze handig als het gaat om tijd besparen en toch overal van op de hoogte blijven. Wil je echter een overzichtelijk en compleet inzicht van alle nieuwsbronnen overweer dan eens te kijken naar professionele diensten als bijvoorbeeld http://www.clipit.nl Het kost niet meer dan en krant per dag en bespaart bakken met tijd!

    • Beste Martijn,

      Bedankt voor je reactie en suggestie. Zelf ken ik clipit niet, ik kan het dus ook niet aanbevelen, maar mensen met interesse hiervoor kunnen de link in de reactie gebruiken om eens te kijken of ze er belangstelling voor hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *