Verhuizen van Google Reader naar Feedly

Op 1 juli 2013 was het afgelopen met Google Reader, het handige hulpmiddel om je vakliteratuur online en met je telefoon of iPad bij te houden. Ondanks handtekeningenacties en protesten beëindigde Google de dienst en werd het dus tijd om op zoek te gaan naar een goede opvolger.Verhuizen van Google Reader naar Newsify

Feedly heeft goede kaarten om de nieuwe standaard te worden binnen het aanbod van RSS-lezers. Met Feedly kun je je artikelen blijven lezen via je internetbrowser en via de app Newsify, je wordt dus niet gedwongen om nieuwe apps aan te schaffen.

 

Stap 1: Ga naar de website van Feedly

Surf naar cloud.feedly.com. Je ziet daar een grote, opvallende knop. Voorheen stond de tekst “One-click Google Reader Import” erop, maar inmiddels is die gewijzigd met het beëindigen van Google Reader.

Stap 2: Login in met je Google gegevens

Feedly vraagt om je login-naam en het wachtwoord van je Google account. Voer die in.

Stap 3: Geef toestemming om je Reader-gegevens in te lezen

Nu vraagt Feedly toestemming om je abonnementen van Reader in te mogen lezen. Geef deze toestemming en wacht totdat alle gegevens zijn ingelezen.

Het overzetten van je abonnementen van Google Reader naar Feedly kan even duren, heb dus geduld tot het volgende scherm verschijnt.

Stap 4: Pas de instellingen aan

Als het overzetten van de gegevens is voltooid, kom je op de hoofdpagina van Feedly. Ik raad je aan om meteen de instellingen aan te passen naar jouw eigen voorkeur. De instellingen van Feedly kun je vinden links onder in het scherm onder het kopje Preferences.

De eerste instelling die ik zelf graag aanpas, is de weergave van artikelen op het hoofdscherm via Default View.

Je kunt kiezen uit regels tekst, twee typen grafische weergaven en volledige artikelen. Ik vind de optie Cards het prettigste, maar experimenteer zelf ook om te ontdekken wat jij handig vindt.

De tweede instelling die ik handig vind, zorgt ervoor dat de artikelen die ik aan de bovenkant van het scherm uit het beeld scroll, automatisch worden gemarkeerd als gelezen.

Op die manier kun je heel snel door al je artikelen bladeren. Wat je niet wilt lezen, scroll je uit beeld en Feedly zorgt ervoor dat je die artikelen niet steeds opnieuw als “ongelezen” ziet verschijnen.

Feedly op de iPhone

Om je literatuur ook op je iPhone te kunnen bijhouden, kun je gebruik maken van de Feedly-app, maar je kunt ook Newsify blijven gebruiken. De nieuwe versie van Newsify synchroniseert namelijk met Feedly, zodat je gebruik kunt blijven maken van de app die je al kent.

Ook andere aanbieders van RSS-apps zijn bezig om hun apps aan te passen aan het verdwijnen van Google Reader. Feedly zal door veel apps ondersteund worden, maar het is soms nog even wachten voordat dat zover is. Houd de updates dus in de gaten.

Als laatste nog een overweging uit de wereld van de computertechniek, die hier ook erg van toepassing is:

The nice thing about standards: There’s so many to choose from.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *