Vakliteratuur via RSS, deel 4: Pubmed

In de vorige afleveringen uit de reeks “Vakliteratuur bijhouden via RSS” heb je geleerd hoe je jezelf kunt abonneren op RSS-feeds van medische vaktijdschriften, hoe je feeds kunt vinden en kunt ordenen en hoe je de binnenkomende informatie snel kunt doornemen.

Dit is erg handig, maar misschien wil je niet alleen artikelen uit een specifiek tijdschrift ontvangen, maar ook artikelen over een bepaald onderwerp. In deze workshop van 10 minuten gaan we PubMed instellen om ons via RSS op de hoogte te houden van nieuwe artikelen met de door ons gekozen trefwoorden.

Stap 1: Inloggen in PubMed

Surf naar PubMed via http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed.

Je kunt meteen trefwoorden in het zoekveld invoeren, maar je kunt pas een RSS-feed aanmaken als je eerst bent ingelogd. Klik daarom in de rechter bovenhoek op de link Sign In.

Je kunt nu een account aanmaken voor PubMed, maar het is veel handiger om je aan te melden met de Google-account die je in de eerste aflevering van deze reeks had aangemaakt. Rechts in het aanmeldscherm staat “Sign in via Partner Organization”, klik daar op Google en je komt terecht bij je Google login.

Na het invoeren van je email-adres en wachtwoord in Google kom je terug op de startpagina van PubMed. Rechtsboven in beeld, naast My NCBI,  staat nu je email-adres om aan te geven dat je bent ingelogd.

Zoeken

Je kunt nu de zoekterm invoeren waarvoor je updates wilt ontvangen. Als zoekterm kun je kiezen voor een onderwerp (Parkinson, chemotherapy, cerebral palsy), maar ook voor een auteur (van de Pol, MH) of een ander type zoekterm.

In dit voorbeeld gaan we uit van de hypothetische situatie dat je op de hoogte wilt blijven van de laatste publicaties van je collega’s van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde aan het UMC St Radboud. In het Engels heet deze afdeling Department of Primary and Community Care, voor de zoekterm laat je de niet-essentiële woorden weg en type je in: “radboud primary community“.

Klik nu op Search.

Abonneren

Op de resultaatpagina zie je je zoekterm en de gevonden resultaten, netjes op datum gerangschikt.

Direct onder je zoekterm staat het bekende RSS-symbool met de tekst RSS ernaast:

Als je erop klikt, verschijnt een menu met instellingen:

Deze instellingen kun je als volgt gebruiken:

Bij Number of items displayed voer je in hoeveel nieuwe artikelen je per keer wilt ontvangen. Als je een zoekopdracht aanmaakt waarvoor veel nieuwe literatuur verschijnt, is het handig om voor een hogere waarde te kiezen als je niets wilt missen.

Onder Feed name zet je de naam waaronder je deze feed terug wilt zien in Google Reader. Zelf heb ik deze feed “Publicaties ELG” genoemd, waarbij ELG staat voor Eerstelijnsgeneeskunde.

Update: Op 1 juli 2013 heeft Google de stekker uit Google Reader getrokken, zodat deze workshop niet meer via Reader kan worden uitgevoerd. Ik adviseer om Feedly te gebruiken als feed reader.Het abonneren via Pubmed werkt ook in Feedly.

Klik nu op de knop Create RSS en Pubmed laat een oranje knop zien met de tekst XML. Klik op deze knop en de feed verschijnt in je browser. Je kunt je nu op deze feed abonneren via Google Reader, zoals we in een eerdere workshop hebben besproken.

In het vervolg op deze aflevering gaan we Google Reader gebruiken via de iPhone, zodat je mobiel je vakliteratuur kunt bekijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *