Stress

Beroepen in de gezondheidszorg behoren tot de meest stressvolle beroepen die er bestaan. Artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners moeten kunnen omgaan met het lijden van hun patiënten, acute spoedsituaties die ineens alle aandacht opeisen, tijdsdruk en organisatorische eisen. Geen wonder dat stress en burnout altijd op de loer liggen!

Er zijn gelukkig manieren om bewust om te leren gaan met je eigen stress. Dat begint met het herkennen van je eigen stressbronnen en je eigen manier van omgaan met stress. Daarna kun je je persoonlijke stressbronnen aan gaan pakken door een aantal eenvoudige tips te gebruiken.

Stress symptomen herkennen bij jezelf: De meeste artsen luisteren slecht naar hun eigen lichaam, ook als dat signalen van stress afgeeft. Leer de belangrijkste symptomen van stress te herkennen bij jezelf.

Vier gewetensvragen aan jezelf: Voordat je aan de slag kunt met het aanpakken van stress, moet je jezelf een aantal gewetensvragen stellen over jouw stressbronnen, je manier van omgaan met stress en je persoonlijke overtuigingen over stress.

Vermijden van stressvolle situaties: Stress die je niet oploopt, hoef je ook niet te verwerken. Vermijdbare stressvolle situaties kun je dus maar het beste uit je leven bannen.

Vermijden van mensen die je stress opleveren: Sommige mensen kunnen je heel veel stress opleveren. Het is lang niet altijd mogelijk om die mensen te vermijden, maar met de tips uit dit artikel kun je het contact wel minimaliseren.

Aanpakken van stressbronnen: Stressbronnen die je niet kunt vermijden, kun je vaak wel beïnvloeden. Lees hier hoe je ervoor kunt zorgen dat je minder last hebt van de bronnen van stress die onvermijdbaar zijn.

Adaptatie: bewust omgaan met stress: Sommige stressbronnen kun je niet vermijden of beïnvloeden, maar je kunt wel invloed uitoefenen op je eigen manier van erop reageren: adaptatie van je stressreactie.

Stress accepteren: Omgaan met stress hoeft geen voortdurend gevecht te zijn, soms is stress accepteren de verstandigste manier om met stress om te gaan, te groeien en los te laten.

Navigatie

› Stressmanagement