Tips tegen stress: vermijden (1)

Na het herkennen van stress en het krijgen van inzicht in je persoonlijke stijl van omgaan met stress, is de volgende stap in stress management het daadwerkelijk verminderen van stress. Een goede strategie hiervoor is het vermijden van stress.

Is vermijden niet laf?

Vermijden heeft bij veel mensen een negatieve bijklank. Het roept een beeld op van jezelf verstoppen en de realiteit niet onder ogen willen zien. “Soms moet je door de zure appel heen” wordt dan wel gezegd.Stressballetje

Maar vermijding kan een prima tactiek zijn binnen stressmanagement. Je wordt minder blootgesteld aan stressfactoren, zodat je meer energie hebt voor de stressfactoren die je nu eenmaal niet kunt vermijden.

Stress kan worden veroorzaakt door omstandigheden en dingen, maar ook door de mensen om je heen. De tips tegen stress uit dit artikel richten zich op het vermijden van stress door omstandigheden en dingen, een ander artikel gaat over manieren om stress te vermijden die wordt veroorzaakt door mensen.

Stress vermijden uit je omgeving

Ongemerkt kan je omgeving een bron van stress zijn. Je wordt voortdurend aan allerlei prikkels blootgesteld en sommige daarvan kunnen sluipenderwijs leiden tot chronische stress. Daarom een paar praktische tips tegen deze vorm van stress.

Nieuwsberichten

Goed nieuws verkoopt niet, alleen het Jeugdjournaal behandelt af en toe de geboorte van een olifantje in de dierentuin. Het journaal en de krant kunnen grote bronnen van stress zijn met al hun negatieve berichtgeving.

Je zou er bijna de moed van verliezen. Als je de brievenrubriek leest of de mening van de gemiddelde Nederlander op tv ziet, ga je vermoeden dat dat voor mensen zo is. Vermijden van deze stress door je nieuwsconsumptie te verminderen, kan heel goed werken.

Leed

Schuldgevoel is een goede manier om mensen hun portemonnee te laten trekken. Mensen die leed zien, lijden zelf ook. Goede doelen krijgen mijn steun, maar ik vermijd tv-spotjes over mishandelde dieren en uitgehongerde baby’s.

Het magazine dat ik al meer dan tien jaar ontvang van Amnesty International gaat ongelezen in het oud papier. Al het onrecht dat erin beschreven wordt, levert mij stress op. En ja, ik heb geprobeerd om het af te zeggen, maar dat kon niet: het hoort nu eenmaal bij het donateurschap.

Verkeer

FileEr zijn nog andere mogelijkheden om je omgeving aan te passen. Heb je elke dag last van het verkeer? Probeer eens een minder drukke route naar het werk te nemen. Je bent dan langer onderweg, maar loopt ook minder stress op.

Of misschien kun je je werktijden wat aanpassen, zodat je op die manier de drukte kunt vermijden. Stress die je niet oploopt, hoef je ook niet te verwerken.

Planning en takenlijst

Naar mijn mening is een takenlijst een nuttig instrument. Hij helpt je om niet te vergeten wat je allemaal nog moet doen, zonder dat je het hoeft te onthouden.

Veel mensen hebben een haat-liefde-verhouding met hun time management en dan met name de takenlijst. Meestal wordt dat veroorzaakt doordat ze er niet aan toekomen, zodat de takenlijst een kerfstok wordt.

Snoei daarom stevig in je takenlijst. Er mogen alleen zaken op staan die je moet doen (in het Engels: must), geen zaken die je zou moeten doen (should). Dit zijn namelijk zaken die je steeds vooruit schuift zonder dat je aan ze toekomt. Schrijf ze desnoods ergens op een lijstje “Ooit doen”, maar haal ze van die takenlijst af. Op die manier vermijd je de stress van steeds weer taken zien die je op dat moment toch niet gaat doen.

Doorpraten over tips tegen stress? Neem gerust contact op!

Photo credits: bottled_void, Keng Susumpow

Navigatie

› Vermijden van stressvolle situaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *