Vakliteratuur via RSS, deel 2: Abonneren

In dit tweede deel van de reeks over vakliteratuur bijhouden met RSS gaan we ons abonneren op een aantal medische RSS-feeds. Daarna gaan we Google Reader gebruiken om de feeds te organiseren en logische namen te geven, zodat we overzicht hebben als straks de artikelen binnen komen stromen.

Update: Op 1 juli 2013 heeft Google de stekker uit Google Reader getrokken, zodat deze workshop niet meer via Reader kan worden uitgevoerd. Ik adviseer om Feedly te gebruiken als feed reader.

Deze workshop van 20 minuten bouwt voort op de eerste aflevering uit deze reeks, sla die gerust nog even na als je hem nog niet hebt doorgenomen of als je je kennis wilt opfrissen.

In de eerste workshop hebben we een Google Reader-account aangemaakt en ons geabonneerd op een feed van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Dit roept meteen de vraag op:

Waar vind je relevante medische RSS-feeds?

Om RSS-feeds te vinden die voor jou interessant zijn, kun je op een aantal manier te werk gaan:

  • Surf naar de websites van de tijdschriften die over jouw vakgebied gaan en zoek het RSS-symbool of de tekst “RSS”.
  • Bij sommige tijdschriften zijn de RSS-feeds goed verstopt. Kijk dan eens onder de knop “Contact”.
  • Lukt ook dat niet? Laat Google je helpen! Type in Google de naam van het tijdschrift in met daarachter de term “RSS”. Hiermee ben ik al een aantal feeds op het spoor gekomen die ik met geen mogelijkheid kon vinden op de website van het tijdschrift.
  • Kijk ook eens op websites van instanties in plaats van tijdschriften. Het RIVM heeft bijvoorbeeld een interessante RSS-feed.

Suggesties voor medische feeds om te volgen

Om je wat tijd te besparen geef ik hierbij een opsomming van RSS-feeds die ik zelf volg. Als je op een titel klikt, opent de pagina met de feed, zodat je je snel kunt abonneren.

Algemeen

British Medical Journal (BMJ)

JAMA: The Journal of the American Medical Association

New England Journal of Medicine

The Lancet

Annals of Internal Medicine

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

KNMG nieuws

Huisartsgeneeskunde

Annals of Family Medicine

British Journal of General Practice

Huisarts en Wetenschap

Royal College of General Practitioners

Ouderengeneeskunde

Age and Ageing

Journal of the American Geriatrics Society

Medisch onderwijs

Academic Medicine

Advances in Health Sciences Education

Medical Education

Medical Teacher

Perspectives on Medical Education

The Clinical Teacher

Deze site

wiehelptdedokter.nl/feed

Feeds ordenen

Nu je feeds hebt toegevoegd uit bovenstaande lijst en uit je eigen vakliteratuur, wordt het tijd om ze  te gaan ordenen. Je kunt feeds die bij elkaar horen in mappen stoppen, zodat je veel meer overzicht hebt. In Google Reader en in de bijpassende mobiele applicaties kun je je feeds lezen per tijdschrift, maar ook per map. Je kunt dus klikken op de map “Algemene geneeskunde” (als je die hebt aangemaakt) en in één keer door alle tijdschriften bladeren die in de map zitten. Helaas zit deze functie een beetje verstopt:

Ga met de cursor op de naam van een feed staan. Er verschijnt een klein, zwart driehoekje aan de rechterkant, zoals in het voorbeeld hiernaast. Klik op het driehoekje en een menu klapt open. Het laatste menu-item is “Nieuwe map…”

Klik hierop en Google vraagt welke naam je aan de map wilt geven. Voer een naam in. De map wordt nu aangemaakt.

Als je vervolgens weer op het zwarte driehoekje klik, zie je de naam van je map onderaan in het menu staan. Door erop te klikken, stop je de feed in die map.

Maak nu eerst alle mappen aan die jij nodig hebt om je feeds op een logische manier in te delen. Plaats de feeds daarna in de juiste mappen.

Soms hebben feeds onhandig lange namen, die niet helemaal in het vakje passen. Nu je toch bezig bent, kun je meteen de feeds hernoemen. Dat werkt zo:

Blijf met de cursor op de feed staan die je wilt hernoemen tot het kleine driehoekje verschijnt. Klik erop en selecteer in het menu “Abonnement hernoemen…” Type dan de nieuwe naam in het tekstvak en je feed heeft de nieuwe naam.

Belangrijk

Misschien heb je gemerkt dat je feeds tegelijkertijd in meer dan één map kunt onderbrengen. Google Reader heeft het wel over mappen, maar eigenlijk zijn het tags die gebruikt worden. Een feed kan dus in meerdere mappen staan, maar als hij in de ene map gelezen is, is hij dat in de andere map ook. Met andere woorden: Er is maar sprake van één feed, die je vanuit verschillende mappen kunt benaderen.

Tussenstand

Je hebt nu een abonnement op de door jou geselecteerde feeds. Je hoeft niets meer te doen om je feeds bij te werken, op het moment dat je inlogt in Google Reader worden je abonnementen automatisch bijgewerkt. Je bepaalt voortaan zelf wanneer je naar je vakliteratuur kijkt en het RSS-systeem zorgt ervoor dat die op dat moment helemaal actueel is.

Niet gek voor twintig minuten werk, toch?

In het volgende deel gaan we eindelijk de feeds verwerken via de stappen: sorteren, lezen, archiveren en weggooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *