Vakliteratuur via RSS, deel 5: de iPhone

Wat zou het handig zijn als je de laatste vakliteratuur even zou kunnen doorbladeren op je telefoon, bijvoorbeeld als je op de trein staat te wachten. Het zou nog handiger zijn als je artikelen kunt markeren, zodat je ze daarna op je computer of telefoon kunt doorlezen. Gelukkig kun je dat allemaal regelen door gebruik te maken van RSS-feeds en een handige app op je telefoon. Zelf gebruik ik een iPhone, dus van dat toestel zal ik de instellingen op een rijtje zetten.

Update: Op 1 juli 2013 heeft Google de stekker uit Google Reader getrokken, zodat deze workshop niet meer via Reader kan worden uitgevoerd. Ik adviseer om Feedly te gebruiken als feed reader. Feedly werkt prima samen met de iPhone en met de app Newsify!

Voor deze workshop van 15 minuten heb je nodig:

  • Een Feedly-account, met een abonnement op minimaal één RSS-feed. Geen idee waar dit allemaal over gaat? Leer dan eerst wat RSS is en hoe je er gebruik van kunt maken door te klikken op deze link.
  • Een iPhone of iPod touch. Gebruik je Android of een ander systeem? Geen probleem, de principes zijn hetzelfde, alleen de vormgeving en naam van de app is anders.
  • Een app om RSS-feeds te lezen. Voor elke gangbare telefoon zijn heel wat RSS-readers beschikbaar, gratis en betaald. Zelf heb ik een aantal apps uitgeprobeerd, tot ik Newsify ontdekte in de AppStore.
    Deze app kost 89 cent en heeft een aantal voordelen: Makkelijk in te stellen, geen reclame en razendsnel overzicht over al je artikelen door een slimme layout. Je kunt natuurlijk ook een andere app gebruiken, de instellingen zijn dan vrijwel hetzelfde, maar ze kunnen in andere menu’s staan.

Instellingen

Als je Newsify voor de eerste keer opstart, wordt er gevraagd naar je Google Login. Vul het emailadres en wachtwoord in waarmee je jezelf aanmeldt bij Google.

Nu gaat Newsify synchroniseren met Feedly. Je ziet de abonnementen en rubrieken verschijnen die je in deel 2 van deze reeks hebt aangemaakt. Selecteer het tandwiel rechts onder in beeld om in de instellingen te komen.

Scroll helemaal naar beneden en selecteer Advanced.

Scroll weer naar beneden en zet Mark While Scrolling aan. Deze functie zorgt ervoor dat artikelen die je wegscrollt automatisch als gelezen worden gemarkeerd. Daardoor kun je op dezelfde manier door je artikelen bladeren als in Feedly: als je iets wilt bewaren voor later, markeer je het met een sterretje. In deel 3 van deze reeks kun je nog eens nalezen hoe je je RSS-feeds efficiënt kunt oogsten.

Verlaat nu de instellingen door eerst Settings en dan Done te kiezen. Nu zie je het overzicht van je abonnementen. Bovenaan de lijst, maar niet zichtbaar op onderstaande screenshot, staat de rubriek Starred Items, waar je artikelen kunt vinden die je met een ster hebt gemarkeerd in Feedly of in een andere RSS-app.

Links van de namen staan iconen. Verzamelingen van meerdere abonnementen hebben een mapje als icoon zoals je hierboven ziet, de abonnementen zelf hebben het icoon dat hun website aanlevert. De getallen aan de rechterkant geven het aantal ongelezen artikelen per abonnement of map aan.

Je kunt in één keer alle artikelen uit een rubriek lezen door op de naam van de rubriek te klikken, hier zie je als voorbeeld de rubriek Medisch waarin ik mijn abonnementen op medische tijdschriften heb ondergebracht. Je ziet dan een scherm met de koppen van de ongelezen artikelen, een stukje tekst en soms ook een plaatje.

Als je liever de nieuwe artikelen per tijdschrift leest, ga dan terug naar het hoofdscherm en selecteer niet de naam van een rubriek, maar het pijltje “>” dat achter de naam staat. Je ziet nu de afzonderlijke tijdschriften, in dit geval binnen mijn rubriek Medisch:

Ik kies hier voor de British Medical Journal:

Via het knopje “…” rechtsboven in beeld open je een menu.

Je kunt hier kiezen voor een ander soort weergave door Switch View te kiezen. Probeer het eens uit, misschien bevalt het je beter. Ook kun je alle artikelen als gelezen markeren, door Mark all as read te selecteren. Dit is handig als je geen zin meer hebt om oude artikelen te lezen na een vakantie of als je geabonneerd bent op een RSS-feed van een krant, die per dag tientallen berichten verstuurt.

Als je de kop van een artikel aanklikt, kom je op een pagina met alleen het artikel erop. Je kunt het markeren door te klikken op het sterretje links onder in beeld. Newsify synchroniseert je markeringen met Feedly.

Wil je het artikel lezen, klik dan rechts boven in beeld op de wereldbol. Newsify opent de oorspronkelijke webpagina waar je het artikel kunt lezen.

Als je het onprettig vindt om vanaf de webpagina te lezen, ga dan naar de instellingen door het tandwiel te selecteren in het hoofdscherm. Selecteer Open links onder de rubriek Reading en kies daar voor één van de drie “mobilizers“. Dit zijn online diensten die een webpagina op een leesbaardere manier weergeven.

Google mobilizer laat een webpagina redelijk intact, bij Instaper en Readabilty blijft bijna alleen de tekst over. Instapaper gebruikt de hele breedte van het scherm, bij Readability krijg je witte marges waardoor je flink moet scrollen. Hieronder zie je een vergelijking.

De originele pagina:

De versie van Google Mobilizer: Veel tekst, een klein lettertype en de hele breedte van het scherm wordt gebruikt.

Dit maakt Instapaper ervan: Grotere letters, waardoor je de tekst gemakkelijker kunt lezen, maar ook meer moet scrollen.

De weergave van Readability: Een mooi leesbaar beeld, maar je moet nog meer scrollen, omdat niet de hele breedte van het scherm wordt gebruikt.

Het is een kwestie van smaak voor welke weergave je kiest, experimenteer daarom met verschillende instellingen tot je weet welke je het beste bevalt. Soms weet een mobilizer zich geen raad met een webpagina en krijg je een leeg scherm. Probeer dan de standaard weergave, soms helpt dat.

Veel succes met Newsify als literatuurscanner en -verwerker, reken maar dat het je veel tijd gaat besparen!

In de volgende aflevering uit deze serie gaan we Google alerts instellen om ons RSS-berichten te sturen op het moment dat ergens op het internet nieuwe informatie verschijnt over onderwerpen waarin we geïnteresseerd zijn,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *