Vakliteratuur via RSS deel 1: Instellingen

Toen ik mijn artsenbul in ontvangst nam, werd ons als jonge dokters meteen verteld: “Dit is niet het einde van je studie, maar een nieuw begin.”

Geneeskunde is voortdurend in ontwikkeling, het is een must om de laatste vakliteratuur bij te blijven houden. Gelukkig kun je vakliteratuur tegenwoordig heel eenvoudig bijhouden door slim gebruik te maken van een aantal hulpmiddelen. In deze workshop van 10 minuten gaan we een zogenaamde RSS-reader instellen en ons abonneren op ons eerste vaktijdschrift.

Abracadabra? Lees nog even door, over 10 minuten weet je er alles van!

Met vakliteratuur hebben we vaak een haat-liefde-verhouding: vaak interessant en relevant, maar zo tijdrovend. Ik ken artsen met stapels ongelezen vakliteratuur op hun bureau, in hun garage en op hun nachtkastje. Helaas is een medisch tijdschrift dat ongelezen op een stapel ligt net zo nuttig als informatie in je oud papier. Wat zou de ideale manier zijn om vakliteratuur bij te houden?

Laten we eens een schaap met vijf poten samenstellen:

  1. Geen stapels ongelezen literatuur. Een groot nadeel van papieren tijdschriften is dat je het hele tijdschrift op je leesstapel legt, ook als je maar één of twee artikelen wilt doornemen. Hoe hoger de stapel, hoe meer energie je erdoor verliest.
  2. Het systeem voldoet aan het beginsel van time management: “Doe het één keer.” We willen een systeem waarbij informatie automatisch verdwijnt als we er één keer naar hebben gekeken, tenzij we het zelf archiveren of markeren voor later lezen.
  3. Je hoeft er zelf geen werk voor te doen. Dus het wekelijks doorzoeken van de websites van jouw vakbladen is geen optie.
  4. We willen geen nieuwsbrief in de mail. Nieuwsbrieven komen altijd op een onhandig moment en leiden je af van je werk. Je wilt juist zelf bepalen wanneer je naar je vakliteratuur kijkt, niet reactief klikken op een nieuwsbrief.
  5. We willen niet gebonden zijn aan een bepaalde plek om onze literatuur bij te houden. Zelf vind ik de trein een prettige plek om te kijken wat de nieuwe ontwikkelingen zijn binnen mijn vakgebied. Het ideale systeem werkt daarom op iedere PC met een webbrowser, op je mobiele telefoon en op je tablet.

Met RSS (Real Simple Syndication) kun je een systeem inrichten dat aan al deze voorwaarden voldoet. Bij RSS verzorgt de uitgever van het tijdschrift via zijn website een overzicht (feed) van de recentste artikelen.

Je hebt een feed reader nodig om deze feeds lezen. Je hoeft geen feed reader op je computer te installeren, Google heeft een prima online oplossing die je ook nog kunt laten synchroniseren via je smartphone en tablet. Vakliteratuur bijhouden on the go!

Update: Op 1 juli 2013 heeft Google de stekker uit Google Reader getrokken, zodat deze workshop niet meer kan worden uitgevoerd. Ik adviseer om Feedly te gebruiken als feed reader.

In deze workshop gaan we het volgende doen:

  • Het instellen van Google Reader om RSS te lezen. Zo kunnen we via iedere PC, smartphone of tablet bij onze informatie.
  • Ons eerste abonnement afsluiten op een medische RSS-feed.

Genoeg te doen, aan de slag dus maar!

Instellen van Google Reader

Bij Google kun je gratis een account afsluiten. Je krijgt dan toegang tot GMail, de online mail van Google, maar ook tot allerlei andere functies zoals Google Calendar en de RSS feed reader Google Reader.

Als je nog geen GMail hebt, maak dan eerst een account aan via deze link. Kies een e-mailadres, kies een wachtwoord en vul de gevraagde informatie in.

Heb je GMail? Log dan in bij je GMail account. Boven in de balk staan verschillende onderdelen van Google, maar Google Reader staat er niet bij. Geen nood, klik op de knop “Meer” en in het uitklapmenu staat Reader vermeld. Klik hierop.

Je bent nu in Google Reader. Als het goed is, heb je nog geen abonnementen lopen en is het scherm nogal leeg. Voordat we abonnementen gaan toevoegen, gaan we eerst een belangrijke instelling aanpassen.

Klik rechts op het symbooltje van een tandwiel. Het onderstaande menu klapt open. Selecteer bij Weergavedichtheid de optie Compact. Klik dan op Instellingen voor Reader.

 

Als je straks artikelen gaat doorbladeren, is het handig als Google automatisch de artikelen als “gelezen” markeert, zodat je dat niet allemaal met de hand hoeft te doen. Zet daarom in de instellingen een vinkje voor “Markeer in de uitgebreide weergave items als gelezen wanneer u erover bladert.

 

Daarmee is Google Reader ingesteld. Tijd om te leren hoe je een abonnement op een RSS-feed kunt afsluiten!

Abonneren op de eerste RSS-feed

Als voorbeeld gaan we ons abonneren op de RSS-feed van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Klik op deze link om de website van het NTvG te openen.

Op de pagina aangekomen gaan we op zoek naar het oranje RSS-symbool. Links boven zien we het al staan:

 

Klik op het oranje symbool. De website van het NTvG brengt je dan op een pagina met uitleg over RSS. Onder de uitleg staan de feeds die het NTvG beschikbaar stelt. Klik op de feed “Nieuws”.

NB: Bij andere websites kom je soms meteen bij de feeds terecht, dit maakt niet uit voor het vervolg.

Bevalt de inhoud van de feed? Kopieer dan het adres van de feed (de URL) uit de adresbalk, ga naar Google Reader en klik op de knop Abonneren. Plak de URL in het lege vakje en je bent geabonneerd!

Tip: kopiëren uit de adresbalk kun je met de muis doen, maar het gaat sneller met CTRL-L en daarna CTRL-C. Plakken doe je met CTRL-V.

Tip voor gebruikers van Firefox

Als je bent ingelogd in Google, zie je op de pagina met feeds de knop “Nu abonneren”.

 

Als je op deze knop klikt, krijgt je de keuze om de feed toe te voegen aan je Google homepage of aan Reader. Kies de tweede optie om de feed aan Reader toe te voegen. Nogmaals: Dit werkt alleen als je al bent ingelogd in je Google account!

Ga nu terug naar je Google Reader en je ziet het abonnement op het NTvG in je lijst staan. Proficiat, dat was je eerste rss-feed.

Tip: In deel 6 van deze reeks staat een manier om jezelf sneller te abonneren op RSS-feeds door een slimme bladwijzer in je browser op te nemen.

In het vervolg van deze workshop gaan we ons abonneren op meer tijdschriften en gaan we onze abonnementen beheren zodat we overzicht hebben als de artikelen straks binnen komen stromen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *